Над 90% от децата ползват всекидневно Интернет

Според последното изследване на НЦИОМ – „Децата и Интернет“, цитирано от БГНЕС, делът на децата в България използващи Интернет всеки ден, е нараснал за три години от 63% на 91%.

Според проучването осем процента от запитаните посочват, че ползват Интернет „почти всеки ден“, а само едно на сто от децата влизат в Мрежата по-рядко от веднъж седмично.

За същия период времето, което децата прекарват в Интернет в делничните дни, се е увеличило с един час, а през почивните дни и през ваканциите – средно с по час и половина.

С развитието на световната Мрежа и нарастването на активността на децата се увеличиха рисковете за тях в Интернет. Най-голяма опасност за децата е създаването на връзка със злонамерен възрастен, който подмамва непълнолетни с цел сексуална злоупотреба. Заедно с това зачестяват и случаите на онлайн-тормоз между самите деца.

Поради тази причина от Европейската комисия са заделили 55 млн. евро за дейности, насочени към защита на децата. От тези средства 48 на сто са предвидени за информационни кампании в страните-членки. България също се включва в борбата за повишаване на сигурността на децата в Интернет.

От днес стартира национална кампания „Ти избираш (дали да бъдеш жертва онлайн)“. Нейни инициатори са Илияна Йотова и Фелиз Хюсменова. Това е втората подобна тяхна кампания у нас, след проведената през миналата година среща-дискусия на тема: „Виртуалните престъпления – реална заплаха за нашите деца“.