Как да се справим с прехода от детска градина към училище

деца в детска градина

Периодът на преминаване от училище към детска градина е изключително стресов за децата. Със започването на училище времето за игри намалява, появяват се ангажименти и отговорности. Налага се децата да фокусират вниманието си върху нещо, което може би не ги привлича. Обграждащата среда се променя, начинът на комуникация също.

Не на последно място, училището налага създаването на много нови навици, непознати до сега. Тези, заедно с други фактори могат да доведат до стрес, тревожност, безсъние, загуба на апетит. Това може да доведе до изоставане в учебния материал, проблеми със социализацията или здравословни проблеми, които не искаме да причиним на малчуганите.

Педагозите от години работят в посока намаляване на разликите между последната година в детската градина и първата в училище. Не случайно в първи клас не се поставят оценки, в доста детски градини в последната година децата имат тетрадки, в които рисуват или решават определени задачки.

По същата тази причина бе намалена и началната възраст на предучилищната подготовка, нещо което много родители не одобряват, но е практика в повечето западни страни.

Първата стъпка която родителите трябва да предприемат при записване на детето на училище е да се срещнат лично с учителя и да го запознаят с всички особености на детето си. Те трябва ясно да информират учителя за нивото на интелектуално развитие на детето, за неговите интереси, ако такива има, за амбициите им, например ако родителя иска детето да се занимава с рисуване, учителят трябва да знае това, за да следи по-подробно развитието на детето в тази област и да го насочва при възможност.

Също така учителят трябва да е наясно със здравословните проблеми на детето, за да не се изпада в неприятни ситуации.

Следващата стъпка е запознаването на детето с учителя. Добре е детето да познава човекът който ще му преподава в идните 4 години преди да прекрачи за пръв път училищния праг на 15 септември. Така той ще може да свикне с него и да му се довери по-лесно.

Естествено най-важната част е психическата подготовка за започването на училище. Родителите трябва да проведат серия разговори с детето и да му обяснят, че училището не е лошо място. Че там то ще срещне много нови другарчета, че училите не са врагове, които искат да го тормозят, че писането на домашни не е нещо страшно и неприятно и че от това има големи ползи.

След започването на училище тези разговори трябва да продължат. Добре е родителите да разпитват детето за училище и да следят реакциите му. Ако забележат нещо нередно да разговарят с учителя му по тази тема и да потърсят помощ и подкрепа.

Родителите също така трябва да помагат на детето с домашните, поне в началото. Така то ще свикне с това занимание, ще ходи с увереност на училище и няма да изпитва притеснения, че не е изпълнило някоя от задачите или че ги е направило грешно. Освен това, помагайки му за домашните, родителите ще имат ясна представа за това как се справя детето им и да реагират при евентуални пропуски или да засилят развитието му ако то покаже талант в дадена област.

Още статии за образование можете да намерите тук: https://obrazovani.info/