Летните детски лагери – какво да знаем за тях

детски лагери

Лятото наближава, и все повече родители обмислят вариантите за оползотворяване на свободното време на децата си. Защото всички знаем, че почивните дни за децата през лятната ваканция за съжаление не са почивни за родителите им, и трябва някой да ги гледа през времето, в което сме заети с работата си.

В тази връзка, от Jenite.bg са публикували интересен материал на темата за детските лагери, която се надяваме да бъде полезна и на вас. Публикуваме я без изменения:

Всяка година, почти всеки клуб за деца организира така наречените спортни лагери. И преди да си помислите, че те са само за националните отбори или за най-добрите спортисти, бързаме да ви уведомим, че това не е вярно. В тях могат да вземат участие всички желаещи деца, записали се на тренировки по дадения спорт.

Започваме със спортната насоченост. За тези лагери инструкторите са подготвили предварително график на тренировки. Обикновено, за да е най-полезен престоят, заниманията са два или три пъти дневно. Важно уточнение е, че тези три тренировки не са с еднакво физическо натоварване.

Например, първата може да бъде са един лек джогинг сред природата или на плажа. Втората за деня обикновено е същинската тренировка, присъща за дадения спорт. А третата, вечерта, е нещо леко, но строго специално: например упражнение за определено умение.

Ползите от толкова много тренировки са, че децата несъмнено задобряват в дадения спорт. Освен това стават по-издръжливи, ако спортът е по-силов, като бойно изкуство, например. И не на последно място: със сигурност стават по-дисциплинирани.

Следва чисто социалната полза от лагерите. Децата се опознават, стават приятели. Освен това преоткриват треньорите си в среда, която е извън залата, защото реално те отговарят по това време за тях. Малчуганите се учат на самостоятелност, което е едно много положително умение от подобен тип лагери. Нищо чудно да откриете у тях нови качества, които са придобили само за седмица.

Не бива да забравяме и ползите от опознаването на природата. Тук е мястото да споменем, че освен тренировките, които се организират, на тези лагери се правят и най-различни странични занимания – походи, игри, а ако са на морето, естествено и плаж през деня.

Казано накратко, не спестявайте подобно преживяване на децата си. Подарете им малко разнообразие и ги оставете да съчетаят полезното с приятното.