Мислите ли да наемете бавачка?

 

Бавачката е човек, който се грижи за децата ви, когато вие не можете по някаква причина, което обяснява защо това решение е толкова важно. Всъщност, някои биха казали, че една бавачка (детегледачка) е най-важният човек, който някога ще наемете. И тъй като човекът, който наемате, ще се грижи за най-ценното и скъпото за вас – вашето дете, трябва да намерите някой, който да дава всичко от себе си, а не просто да го храни и облича.

Използването на детски клубове за почасово гледане на деца е добро решение, но то е подходящо за ден-два, а не като постоянно отглеждане на детето.

Нуждаете се от някой, който да осигурява ред и сигурност, да ги ангажира ежедневно, да ги научи на жизненоважни умения и най-вече да ги обича, когато не можете да бъдете там, за да го направите сами.

Няма как такова решение да бъде взето с лека ръка. Направете го правилно и ще вършите своите задължения по-лесно и спокойно, знаейки, че някой, на когото вярвате, се грижи за децата ви. Направете го правилно и вашите деца ще растат да обичат този човек точно както биха били любима леля или чичо. Ако направите грешка в тази изключително важна задача, може да си донесете много проблеми, за които не сте и подозирали, че могат да ви се случат.

 

Нека първо си отговорим на един основен въпрос, а именно – можете ли да си позволите бавачка?

Всеки има мнение дали в семейството трябва да работи единият или и двамата родители. Ясно е, че най-добре е децата да прекарват максимално много време и с двамата си родители, но често реалността е, че по финансови причини повечето семейства трябва да имат двама работещи родители. Според различни проучвания над 90% от майките с деца до 18-годишна възраст участват в работната сила; 95% от тях работят на пълно работно време.

Когато и двамата родители работят, някой друг трябва да се намеси, за да се грижи за децата, и тази грижа не е евтина. Много често това са баби или близки роднини на семейството, но това не винаги е възможно. Когато тази най-близка до семейството опция не може да се реализира, някои семейства избират да наемат бавачка/гледачка. В зависимост от града и района, в който живеете разходите за бавачка варират, но в почти всички случаи това ще бъде поне минимална работна заплата.