Преоткрийте детското в себе си с вашите деца

Уникална археологическа изложба, даваща възможност на децата и техните родители да се превърнат в археолози за ден, беше открита през декември в Националния исторически музей.

Малките посетители ще могат да намерят и сглобят археологически съд, да седнат на работното място на истински археолог, да подредят пластовете на древен обект и да “датират“ археологическите находки. За техните родители изложбата предлага възможност да открият мястото на истинско древно селище.

Изложбата-игра е съвременен музеен подход, който се прилага от много световни музеи – Британския музей в Лондон, Метрополитен в Ню Йорк и др. Целта е различни науки да бъдат преведени на достъпен за децата език и те да бъдат заинтригувани чрез прекия досег до античните предмети.

“Методологията позволява децата да играят сами или с родителите си. Разбира се, служители от НИМ и от департамент Археология на Нов български университет ще са там, за да отговарят на въпроси. Нищо от нещата в изложбата не е истинска находка, а много добри копия, които дори да бъдат повредени не е фатално“, обясни Весела Герчева, един от авторите на изложбата.

“Има игра на археологически разкопки, при която децата търсят находки и след като ги намерят могат да научат малко повече за тях, могат да ги сглобят. Има игра за рисуване на една картина от древния живот, един комикс с реални археологически разкопки, така че да си изградят представа как са живели хората. Има игра, в която се сравняват древни и съвременни съдове, за да видят разликата от съдовете, с които в момента се храним и тези, които са ползвали древните хора, да кажем в епохата на неолита“, разказа Герчева.

Изложбата може да бъде посетена до 25 март и се осъществява с подкрепата на фондация “Америка за България”, фонд “Научни изследвания” към Министерството на образованието, младежта и науката и департамент “Археология“ на Нов български университет.