Съвети относно безопасното използване на детските площадки

Наскоро Комисията за защита на потребителите публикува брошура съдържаща съвети за безопасно използване на детските площадки. По-долу предлагаме извадка от тази брошура, а пълният текст може да свалите в .pdf формат тук – „Съвети относно безопасното използване на детските площадки“.

Проверете своята детска площадка!

  • Преди Вашето дете да отиде да играе на детската площадка – поговорете с него за опасностите, които могат да се появят там. След това отидете заедно на детската площадка.
  • По пътя към детската площадка следете за евентуалните опасности. Такива като: оживени улици или съмнително съседство – кажете на Вашето дете как да избягва тези места.
  • При входа вижте дали теренът е ограден и дали има знак упътващ, кой отговаря за сигурността в детския кът и инсталираните там съоръжения.
  • Разходете се по настилката, за да проверите дали повърхноста й е безопасна. Помнете, че бетонът и асфалтът не са така безопасни, както синтетичните материали или дървените стърготини. Огледайте повърхността, дали тя е безопасна и изчистена от камъни, дървени пънове, счупено стъкло, отпадъци.
  • Проверете съоръженията сами, преди Вашето дете да започне да си играе с тях или на тях – огледайте ги, залюлейте ги и ги разтърсете. Представете си как Вашето дете ще употребява тези уреди – избягвайте ръждясалите, слабо закрепени или повредени елементи на съоръженията.
  • Преди играта повторете Вашите предупреждения, като покажете на детето си евентуалните опасности на терена. Постарайте се да не сте особено крайни – въпреки всичко площадката за игра не е затвор и синините (но не по-сериозните наранявания) са част от играта.
  • Реагирайте, ако се случи нещо опасно – обръщайте внимание не само на невнимателните деца, но също така и на невнимателните родители. Вземете под внимание това, че е невъзможно да се създаде площадка за игра, на която децата никога да не се наранят, но повечето сериозни инциденти могат да се избегнат благодарение на осъзнатите от Вас опасности.