Безопасни детски играчки – как да ги познаем

Изборът и покупката на детски играчки е един много приятен, и в същото време наистина важен процес за всеки родител. През последните години масово преобладават детските играчки, внесени от Китай и други държави извън ЕС. При този „ограничен“ избор потребителят не може да е сигурен дали съответната играчка е достатъчно безопасна за неговото дете.

Най-силно този проблем се усеща при бебешките играчки и играчките за най-малките деца, при които непрекъснато има риск от инциденти по време на игра. Асоцация „Активни потребители“ предупреждава, че в ръцете им не трябва да попадат малки предмети, защото може да ги глътнат и да се задавят, да ги пъхнат в ушите или нослето си и т.н. Добре е родителите да вземат мерки за безопасност още по време на избора на играчките. За целта асоциация „Активни потребители“ съветва да се избягват играчки, които:

  • се състоят или съдържат отделими малки части и детето може да ги погълне;
  • имат остри ръбове или грапавини, от които детето може да се убоде, одраска и др. ;
  • са направени от крехка и чуплива на вид пластмаса или от стъкло;
  • издават силни звуци и може да увредят слуха на детето;
  • работят с електрически ток или батерии (ако вече са купени такива играчки, родителят трябва да присъства по време на играта, за да е сигурен, че детето ги използва по безопасен начин);
  • са неподходящи за съответната възраст;
  • предвиждат хвърляне на предмети, изстрелване на стрелички, топчета и др.

Когато потребителят купува за детето си цветни моливи, боички, пластилин и различни играчки с течности, трябва да е сигурен, че те са произведени от нетоксични материали. Това се обозначава с надпис или знак върху опаковката на съответния продукт. Ако такъв липсва, по-добре родителят да не купува изделието, защото малките деца са любопитни, опитват всичко на вкус и има риск да се отровят.

Плюшените играчки често провокират алергии при децата, затова се препоръчват произведените от хипоалергични материи. Добре е да се тупат от прах и да се перат често.

В законодателството е предвидено да се дава задължителна информация при продажбата на детски играчки. Например играчки, които са за деца над 3 годишна възраст и може да са опасни за по-малките, трябва да носят предупреждение: „Неподходящо за деца под 36 месеца“ или „Неподходящо за деца под 3 години“. Играчки, които са окачени върху напречна греда, люлки, пързалки и др. трябва да имат инструкции да правилто сглобяване и указание, че е необходимо да се правят проверки и да се поддържат основните части (окачвания, закрепвания, фиксиране към земята и т. н.). Върху кънките и скейтбордовете за деца трябва да има надпис: „Внимание! Да се използва защитна екипировка“, а върху играчките, които се  използват във вода: „Внимание! Да се използва само във води с дълбочина под ръста на детето и под наблюдение“.

Но сами по себе си предупредителните надписи не могат да ни предпазят. Тук е основната роля на родителите, които трябва да бъдат изключително внимателни, за да осигурят безопасната и приятна игра на своите деца.

Друго важно нещо, което всеки родител трябва да има предвид, е свързано с цената на играчката. Не винаги по-висока цена означава по-високо качество. Обратната зависимост обаче е доста по-често срещана (евтините играчки не са качествени), особено в т.нар. магазини за 1 лев, където детски играчки се продават на цена под 5 лв, но дори и с просто око се вижда, че няма спазени никакви стандарти за качество. Подобни стоки трябва да бъдат задължително избягвани, особено в случаите с играчки за деца под 3 годипна възраст.