Най-подходящите детски играчки за деца до 3-години

играчки за малки деца

Основното качество на добрите детски играчки са тяхната простота и гъвкавост, твърдят психолозите. Колкото е по-универсална играчката, толкова повече възможности за игра разкрива тя. С подобни играчки може да се прави всичко, което диктува любопитството и активността на детето.

Ето и основните видове играчки за деца от 0 до 12 месеца:

Дрънкалки – те допринасят за развитието на концентрация, зрително, слухово възприятие и координация на движенията.

Висящи играчки, прикрепени към креватчето или количката – развиват визуална активност, учат бебето да се фокусира върху светли петна. Моделите с въртележки развиват умението да се следи движението в кръг.

Музикални играчки – при появата на внезапен звук, вниманието на детето се приковава и то се радва.

Бебешки играчки за развиване на първите умения

За всяко малко дете, което е под тригодишна възраст, играта е възможност да опознае себе си и околния свят . На тази възраст то открива нови начини на действие с вече познати предмети, което му позволява да се почувства по-уверено в своите способности.

Кои са основните видове детски играчки за възраст от 1 до 3 години:

Кубчета –  това е класическа традиционна образователна играчка за ранна възраст. Насърчава развитието на ловкост и сръчност на движенията и концентрацията. Учи детето да съпоставя предмети по размер и цвят, развива фината моторика, образното мислене и въображението.

Първите игри с кубчета започват с експериментиране (хвърляне, търкаляне), след това се използват за строителство и след това като вдъхновение за измисляне различни сценарии за ролеви игри.

Колички и камиончета /за момчета/  – развиват двигателни умения и провокират въображението, активно се използват в сюжетни игрите, както за транспортиране на герои, така и за въплъщаване в разнообразни социални роли.

Кукли /за момичета/ – те служат като заместители на реални хора и са незаменими за пълноценната ролева игра. Куклите могат да бъдат различни по размер и предназначение, но колкото по-богата е детската колекция, толкова повече умения и качества има възможност да развие детето.