Детските площадки – опасни или … да?

Детска пързалка - уникално грозна и още по-опасна
Опасна детска пързалка

Един бегъл поглед в секцията „Норми“ на незапознат с проблемите около отглеждането на децата човек сигурно би го навел на мисълта, че държавата е направила много за осигуряване безопасността на децата и спокойствието на техните родители. Приетата наскоро Наредба за детските площадки също изглежда добре обмислена, подробна и отразяваща най-добрите практики в тази сфера – точни и конкретни указания за реализирането на проекти за детски площадки, изчерпателни списъци за вредни и опасни разстения и т.н. Дали обаче действителността е толкова розова?

Долните снимки и примери са от един и същи софийски квартал, от площадки, които реално са изградени след приемането на въпросната наредба. Жалко е, че дори и когато очевидно има някакво раздвижване и желание да се направи нещо смислено (все пак въпросните площадки наистина са на по-малко от половин година), изпълнението куца (видно от снимките), а впоследствие отношението към „общата държавна/общинска собственост“ съсипва и малкото направено.

Малко спомени – долната пързалка е строена сигурно по времето, когато родителите на днешните 5-годишни деца са ходили на детска градина. Не че е грозна, това някак си се преживява. Тази пързалка е много опасна, и всеки, който е бил с детето си в близост до нея знае това.

Още по-интересно е приземяването от детската пързалка, но то едва ли ще изненада някой родител – все пак сигурно 70% от пързалките имат такъв завършек след дъжд.

Детска пързалка след дъжд

И още една стряскаща гледка, на съседна пързалка.

Детска ракета, пострадала от ръждата

И понеже сигурно някой ще каже – ама това е пързалка на 30 години, какво очаквате от нея? – да преминем на съвременните детски площадки.

Една наистина качествено замислена детска площадка – с мека основа, стабилна пързалка, красива и безопасна.
Хубава детска площадка

Хубава работа, ама българска – ето как изглежда единия ъгъл на площадката, буквално дни след завършването й.

Детска площадка, вече не толкова хубава

И по-отблизо същата неприятна картинка:

Съсипана детска площадка

Дали не е довършена (твърде възможно за родната действителност) или е съсипана от играещите на нея деца (едва ли, все пак точно на тази площадка децата са във възрастова група 2-5 години). Най-вероятно е довършена некачествено, и атмосферните условия са помогнали да изглежда в този вид – вече 3-4 месеца след съсипването й никой не смята за нужно да я ремонтира.

Още малко доказателства за качествената сглобка:
Съсипана детска пързалка

И пак:
Детската пързалка - вече счупена

Светлина в тунела – може би най-добрата детска площадка, която авторът на статията е виждал:

Детска баскетболна площадка

Нещо да прави впечатление на снимката?!? Ето го и по-отблизо:

Баскеболен кош със странни размери

Няма такива стандарти, освен може би стандарта – всичко се прави с подръчни налични материали.

Интересен баскетболен кош

И все пак, децата са си наши, и за радост, стават все повече (дано). Нека заедно да им позволим и да направим възможно да играят безопасно, спокойно и на чисто. Все пак те са бъдещето на България, а ние в момента формираме тяхното съзнание.

Деца на пясъка

Сладури са, нали? Нека да имат повече пространство за игра, и децата, и родителите имат нужда.

Деца и пясък

Можете да изпращате ваши мнения и снимки относно детските площадки в страната на адрес: info@detskiklubove.info