Избор на детски клуб?

Детски клуб - интериор
Детски клуб в София

Както много често се случва у нас (а най-вероятно и в другите държави), при откриване на някаква интересна пазарна ниша с висок потенциал за растеж изведнъж много хора без опит и адекватен капитал решават да „пробват” успеха си, което често резултира в неадекватно и некачествено изпълнение на услугите от съответния пазарен сектор.

След увеличаването на броя на децата през последните години, съчетано с пълна абдикация от страна на държавата относно улесняването на родителите при тяхното отглеждане, броят на детските клубове главоломно нарасна за сравнително кратък период от време. Само в София има над 110 детски клуба, а в големите градове броят им вероятно надхвърля 200. Естествено е да мислим, че при бързото разрастване на пазара и очевидно апетитната бизнес ниша част от новопоявилите се играчи не могат (по различни причини) да предложат качествена услуга.

И тъй като всеки иска да осигури на детето си най-доброто възможно изкарване на празник или просто няколко часа приятна игра, пред нас стои дилемата кой детски клуб да изберем?

Физически е невъзможно (или поне доста времеемко и трудоемко) да обиколим всички детски клубове по местоживеене, затова и споделянето на информация в Интернет може да бъде изключително полезно в тази насока. Основните елементи, които сме се опитали да извлечем в тази статия могат да дадат някаква идея какво да имаме предвид при избора на хубав и качествен детски клуб, а Справочникът на детските клубове и предоставената възможност за споделяне на мнения относно всеки клуб ще допълнят картинката, така че да успеем в максимална степен да улесним избора си на добър клуб за организиране на детския празник. Естествено, има значение и целта на посещението в детския клуб – празнуване на детски рожден ден, ежедневна детска занималня за половин или цял ден или просто прекарване на 1-2 часа в различна обстановка. Но дори и при отчитане на тези разлики могат да се изведат някои основни тенденции, които да гарантират задоволително ниво на предлаганата услуга за почасово гледане на деца.

И така – основни насоки за избора на хубав детски клуб:

Интериор и обзавеждане на детския клуб

  • Децата обичат да играят в детски клубовеМоже би на първо място – в добрият детски клуб е чисто и уютно. Сигурно много от вас си мислят, че това се подразбира. Би трябвало да е така, но има вече доста примери с детски клубове, в които собствениците очевидно не разчитат на чистотата, а може би на ниската цена за да привличат клиенти. За съжаление, защото става въпрос за нашите деца, а там компромиси не трябва да има!
  • За да осигури приятния престой на децата добрият детски клуб трябва да разполага с техника и възможности за поддържане на адекватна температура и през зимата, и през лятото. Наличието на климатици само по себе си не е решение на въпроса, когато фирмената политика е климатиците/отоплението да не се пускат за 1 дете например, защото разходите не се „оправдават”.
  • Абсолютно е недоспустимо пушенето в детската част!
  • Децата искат пространство. Те имат нужда да тичат, скачат, катерят и въргалят. За целта в помещението трябва да има голямо пространство за игра и забавления.
  • Трябва да има осигурена възможност за креативни и арт занимания – рисуване, апликиране, логически игри.
  • Хубаво е помещенията за децата да разполагат с големи прозорци – от гледна точка на естествената светлина и проветрение. В същото време прозорците трябва да са обезопасени така, че да няма вероятност децата директно да се подпират или паднат върху тях.
  • Качественият детски клуб трябва да осигурява удобство не само на децата, но и на техните родители – трябва да има достатъчно място за родителите и евентуално бебета – добре би било да има кът за кърмене и повиване на бебетата, въпреки че за съжаление такава практика в България е много слабо разпространена.
  • Добре организираният детски клуб трябва да има правила за допускане на деца в помещенията за игра и те трябва да се спазват. Изисквайте ги преди да пуснете детето си в детския клуб. (за самите правила ще подготвим отделна тема).
  • И не на последно място предимство би било отделянето на кътове за различните дейности или за различните възрастови групи деца.

Градина – външна част на детския клуб

Градината е важна част от детския клубГрадината е предимство за всяко заведение, и това важи още повече за детските клубове. Както вече споделихме, децата имат нужда от простор, а какво по-хубаво от двор където те спокойно могат да тичат и играят. Но дворът трябва да е съобразен с посетителите, съответно обезопасен и с подходяща настилка. Вече има достатъчно фирми, доставчици на оборудване за детски клубове (детски кът), така че най-добре би било аранжирането на градината да бъде професионално подготвено и реализирано.

Имайте предвид обаче, че дори и в летните месеци е възможно денят да бъде достатъчно неприветлив, така че винаги съобразявайте броя на гостите и с вътрешното пространство в избрания клуб.

Аниматори в детския клуб

Освен оборудването и разпределението на помещенията в детския клуб, от основно значение са хората, които ще се грижат за децата ви по време на престоя им вътре. Естествено (но явно не и за всички собственици на детски клубове в България, отново за съжаление) персоналът, който отговаря за децата трябва да е винаги усмихнат и с усет за работа с деца. Децата са много по-чувствителни от възрастните и лесно биха намразили институцията „детски клуб”, ако първото им преживяване вътре не е приятно. На второ място, аниматорите трябва да се държат като такива – съответно да забавляват и занимават децата, а не само да ги пазят.

Интериорът в детския клуб е важен

Допълнителни (и външни услуги), които клубът осигурява за вас

Тук може да се включи работата с различни кетъринг и парти фирми, които осигуряват огромна част от празненството. Колкото по-голям избор имате, толкова по-голяма е вероятността да осигурите едно наистина незабравимо преживяване на детето и неговите гости.

В същото време персоналът на детския клуб трябва да е достатъчно запознат и да може умело и достоверно да представи услугите на своите партньорски фирми, така че да сте в състояние да направите наистина информиран избор.

Много клубове вече предлагат видеонаблюдение в детската зала, както и видеозапис и фотографски услуги при организиране на детски партита.

Удобство е също и възможността за плащане с кредитни и дебитни карти, която е все още рядко разпространена сред детските клубове.