Как да мотивирате децата в началото на учебната година

Психолозите са на мнение, че когато става дума за учене, мотивацията е няколко пъти по-важна от интелигентността.

Но какво всъщност включва понятието мотивация?

Става дума за способността на човека да извършва активни действия за постигането на дадена цел.

Мотивацията се свързва с качества като постоянство и решителност, защото без тях никой не може да се постигне това, към което се стреми.

Как да мотивираме дете да учи, ако не иска?

Има такива деца, които винаги не си пишат домашните, а в училище често се разсейват и не се притесняват, когато изостават от съучениците си. Това е съвсем нормална реакция, когато училището се свързва с психологически дискомфорт, тревожност и дори скука. Тоест, когато детето не е мотивирано да учи.

Причините за липсата на мотивация могат да са различни:

• Например, детето просто да не е подготвено за училище. Това важи най-вече за първокласниците. Родителите вярват, че детето е достатъчно развито за годините си, но първокласникът може да не е психологически готов да тръгне на училище – не може да седи спокойно на чина, концентрацията му е слаба и не успява да се съсредоточи в думите учителя. Тогава е по-добре да обмислите вариант, при който детето да остане в детската градина още една година;

• Лошото представяне в училище може да бъде предизвикано от конфликти със съученици или учители. Проучете ситуацията и помислете как да я промените. Много често децата се държат лошо и обичат да тормозят тези, които се открояват от останалите;

• Случва се също нежеланието за учене да е следствие от твърде високите амбиции на родителите. Някои се ядосват на децата си, че носят петици вместо шестици от училище. Така детето развива ниска самооценка и се чувства неспособно да се справи. Емоционалната връзка с родителите отслабва.

Кои са най-ефективните методи за мотивация, които родителите могат да приложат?

Прилагане на индивидуалния подход

Децата възприемат новата информация по различни начини – някои с визуалните си рецептори, други – със слуховите. В зависимост от това, за един ученик ученето е по-ефективно когато чете сам, а за друг – когато слуша обясненията на учителя.

Някои притежават афинитет към точните науки, други са по-възприемчиви към хуманитарните. Има и такива, на всичко им е скучно, защото схващат бързо, докато други се нуждаят от повече време и усилия, за да асимилират новия материал. Разберете кой е на-добрият подход за вашето дете и го насърчавайте да учи по начина, който е най-ефективен за него.

Покажете пример

Припомнете си училищните години и споделете опита си. Какво ви беше най-интересно във възрастта, на която сега е вашият син или дъщеря? Разкажете на детето за трудностите, с които сте се сблъскали и как сте ги преодолели. Ученикът има нужда да чувства, че не е сам в това, което притежава.

Поставяне на цели

Добре формулираната цел стимулира упоритостта и вдъхновява, а също така повишава и самочувствието. Разделете целите на дългосрочни и краткосрочни, а после маркирайте най-важните и в двете графи. Поставете акцента върху постигането на междинните резултати – това определено ще стимулира желанието за учене.

Тези, които са придобили навик да си поставят цѐли още от ранните си години, на един по-късен етап от живота си ще се ориентират по-добре в един бързо променящ се свят – ще направят блестяща кариера, ще бъдат успешни и уважавани в бъдеще. Обяснете всичко това на детето и вероятно то ще бъде заинтересовано от думите ви. Тук е мястото да се възползвате от момента. Не бива да се чака следващия понеделник или друга дата, промяната трябва да започне веднага!

Но не очаквайте проблемът с нежеланието за учене да изчезне за една нощ – за да се адаптира, мозъкът се нуждае от време.

Организацията на зоната за учене е от съществено значение

Правилната организация на зоната за учене играе важна роля в обучението. Детето трябва да разполага с удобно бюро, на което да се чувства комфортно, трябва да има и ергономичен стол, правилно подбрано осветление, шкаф за учебници, тетрадки, помагала, канцеларски материали и така нататък. Външното обкръжение влияе невероятно много на желанието за учене!

Преумората е най-големият враг на мотивацията

Не следва да се прави всичко наведнъж. Доказано е, че преумората значително намалява нивото на концентрация. И мотивацията за учене започва да страда от това. Най-добре е равномерно да се разпредели натоварването, както и поставените цѐли да бъдат напълно реалистични – в съответствие с конкретните възможности на ученика.

И накрая, не забравяйте, че децата са различни. Както и в началото споменахме, всичко е индивидуално. Включително и степента на мотивацията за учене. Някои ученици нямат нужда от мотивация, други могат да бъдат мотивирани сравнително лесно, а при трети е необходимо повече търпение.

По принцип, колкото по-малко е детето, толкова по-лесно е да се събуди интереса му към ученето. Затова не пропускайте момента, когато вашият син или дъщеря току-що тръгват на училище. Разбира се, винаги може да се намери ефективен подход и при вече порасналите деца и те да разберат, че готовността да се работи усилено, да се поставят все повече и повече нови цѐли, винаги е гаранция успех.

Не се и отчайвайте – ако не се получи по един начин, ще се получи по друг. Важно е само връзката между родител и ученик да не се прекъсва, защото когато доверието между двете страни е нарушено, това ще повлияе негативно не само върху мотивацията за учене, но и на всичко останало, свързано с техните взаимоотношения.