Какво трябва да бъде бельото за бременни?

Бременността е важен период от живота на всяка жена, когато всичко е малко по-различно и постепенно се променя все повече. Затова и дамите се нуждаят от специално бельо за бременни и кърмачки. Какво следва да бъде то, ще разберем сега.

Разбира се, на първо място, бельото за бременни трябва да бъде удобно. И благодарение на широката гама от модели, предлагани днес, всяка бъдеща мама може да бъде много елегантна и красива!

Да, има жени, които биха се справили и с конвенционалните модели бельо. Но ще им е трудно – няколко пъти за всичките 9 месеца, в които фигурата се променя, те трябва да купуват бельо с по-големи размери, да търсят бикини, които са изработени от мека, еластична материя и без остри шевове и така нататък. В този смисъл е далеч по-удобно е да си купите специални продукти за бременни, които са проектирани така, че да бъдат максимално удобни (вижте предложенията на pipilota.bg). Тоест, дизайнерите са предвидили всички дребни детайли, които да позволят на бъдещите майки да се чувстват комфортно по всяко време на деня.

Ето и няколко признака, по които можем да различим неудобното бельо от удобното. Неудобното бельо се познава по това, че:

• Предизвиква дискомфорт при ходене, както и дишането е затруднено.

• По кожата се оказва натиск или остават следи от триене.

• Дразни кожата и причинява обриви.

• Има нужда от често коригиране, защото постоянно се измества.

Какъв вид бельо не се препоръчва да се носи по време на бременност:

• бельо за отслабване, с изключение на компресионни чорапи и чорапогащи, специално предписани от лекар.

• Бельо, оказващо натиск върху нарастващото коремче, което може да навреди на развитието на плода.

• Бикини, тип прашки – носенето им крие огромен риск за бъдещата майка от инфекции (особено кандидоза), вагинална дисбиоза и други заболявания.

• Синтетично бельо – то не пропуска въздуха и спарва, създавайки идеалната среда за появата на инфекции. Заложете на естествените памучни тъкани.

Панталони и клинове за бременни

По време на бременността не бива да носите панталони и клинове, които имат груби вътрешни шевове, защото това може да причини дискомфорт при носенето им.

Безшевните модели панталони и клинове за бременни, с анатомична вложка в зоната на корема, са най-подходящи. Те не само са удобни, но и осигуряват необходимата поддържка корема, облекчавайки натоварването на гърба.

Също така, обърнете внимание на ластика – той в никакъв случай не трябва да ви стяга. Ако усещате натиск от него, тогава е по-добре да се откажете този модел.

Бъдете по-внимателни и към подбора на правилните материи – най-добре е да са хипоалергенени.

Тъй като клиновете влизат в пряк контакт с кожата на бременната жена, те не трябва да причиняват дразнене.

По същия начин, материята от която са изработени клиновете, трябва да е „дишаща“, за да поддържа добър въздухообмен. Най-добрият избор са материи, изработени от памук, микрофибър или вълна с ниско съдържание на еластан.

Компресионни чорапогащи

Компресионните чорапогащи оказват различно ниво на натиск върху краката, който достига максималните си стойности в зоната над глезена. Именно на това място кръвта най-трудно се задвижва нагоре. Използването на компресионни чорапогащи намалява натоварването на вените – под неговото въздействие те се свиват, изтласквайки застоялата кръв нагоре.

Ползите за здравето са следните:

• Нормализира се кръвният поток

• Вените са защитени от разширяване

• Предотвратява се появата на отоци