Образователните играчки, от което нито едно дете не бива да бъде лишено

detska knizhka

Четенето /или дори само слушането/ на детски стихотворения и приказки, както и други образователни дейности като апликация и оцветяване, оказват сериозен ефект върху правилното развитие на децата. Те са силно препоръчвани от педагозите, особено в периода на предучилищна възраст, защото това е период, през който речникът се развива активно, обогатяват се познанията в различни области, както и се усъвършенства фината моторика, уменията за концентрация и съсредоточаване и още много други важни умения.

Защо дейности като изрязване, лепене на картинки и оцветяване на контурни рисунки е от толкова огромно значение за развитието на децата от предучилищна възраст?

От научна гледна точка това е вид творчество, свързано с подбор, изрязване и залепване на различни картинки или пък фрагменти от друг материал и залепването им върху подходяща повърхност. Тази дейност е с голям принос в себеизразяването на мислите на децата, на тяхното настроение и чувства.

Игрите с апликиране могат да започнат още в много ранна възраст. Още след навършване на една година децата могат, с помощта на възрастните, разбира се, да залепят различни елементи върху листа. Колкото по-голямо е детето, толкова по-малко е необходима помощта на родителите или възпитателите.

Заниманията с такъв тип творчество са от голяма полза за децата, защото им помага да развиват полезни качества като постоянство, независимост, точност и търпение. Необходимостта от изрязване, подреждане и залепване на малки части оказва особено благотворно въздействие върху усъвършенстването на сръчността и ловкостта.

Голяма роля в развитието на детето имат също и дейностите, свързани с оцветяването. С тяхна помощ детето също се запознава с понятия като форма, размер и цвят, голямо и малко, научава се да намира различни и еднакви детайли.

Как да изберем книжка за оцветяване?

Започнете с най-простички примери, които са лесни за оцветяване и ще позволят на детето да добие увереност в своите сили. Постепенно усложнявайте моделите. Това ще ви даде възможност да прецените дали детето е готово за задачи с повишена трудност, например, използване на повече цветове, работа с по-сложни и дребни детайли. Ако все още не е готово, тогава значи се нуждае от още малко време с по-простите картинки. Всяко оцветяване е свързано с някоя вълнуваща и интересна история. Тя помага на детето да научи повече за света около себе си и му помага да формира правилно моралните си принципи.

Разбира се, когато заниманията са комбинирани, ефектът е още по-голям. Така например, можете да откриете примери от всички гореизброени образователни дейности, включително и литературни произведения за деца в прекрасната книжка на Милка Игнатова. Тя носи закачливото заглавие „Със стихове и игри сезоните научи” и предлага на най-малките полезни и интересни занимания, което я превръща в страхотен подарък за всички палавници.