Добър пример за хубава детска площадка

Детска площадка в парк Оборище
Детска площадка в европейски стил

След като прегледахме няколко наследени отпреди няколко десетки години детски площадки, разкритикувахме донякъде новопостроените такива, време беше да намерим и някакъв положителен пример за състоянието на детските площадки в България. След като преди дни беше обявено, че 56 междублокови пространства (основно предназначени за игра на децата и отдих) в столицата ще бъдат ремонтирани, няма как да не посочим и една от малкото все още наистина европейски изглеждаща детска площадка в София.

Става въпрос за новопостроената детска площадка в парк Оборище, един от сравнително добре поддържаните паркове в столицата. Още на пръв погледа се вижда, че площадката е строена с мисъл и зачитане на световните практики в сферата – има достатъчно висока ограда, която да спира бездомните кучета, с удобна врата за родители и деца, настилката на местата, в които детската игра е най-интензивна е мека, с гумирано покритие, а пързалките и люлките са максимално обезопасени.

Прави впечатление, че всички дървени елементи са загладени и без остри ръбове, което е по-скоро рядкост в родната действителност.

Детска дървена катерушка-пързалка

Както се вижда, преобладават гумените и пластмасови заоблени форми, както всъщност трябва да бъде на всяка детска площадка.

Интересно решение е т.нар. Пирамида, която представлява вплетени въжета, по които децата могат да се изкачват и увисват. Самата мрежа от въжета е изключително стегната и здрава, а в основата са насипани дървени стърготини, които биха предпазили децата при скок или падане от по-високо.

Детска катерушка

Пясъчникът е под нивото на самата площадка, което подпомага поддържането му вътре в определените рамки, а не извън тях. Естествено това няма да спре децата да го разпиляват, но значително намалява обема на извадения пясък и улеснява връщането му.Детски пясъчник